Erikoiset sisustukset

Sisustamisessa tavoitellaan nykyään yhä useammin sekä ainutkertaisuutta että persoonallisuutta. Tuloksena on tällöin usein kokonaisuus, jossa sisustaja viihtyy, mutta muut saattavat tuntea olonsa hieman epämukavaksi. On kuitenkin mahdollista sisustaa koti hyvinkin erikoisesti ja silti tehdä siitä paikka, jossa jokainen perheenjäsen ja vieras tuntee olonsa mukavaksi. Tämä onnistuu silloin, kuin persoonallisissa piirteissä ei liioitella eikä erikoisuutta tavoitella vain erikoisuuden vuoksi, vaan sisustus perustuu esimerkiksi harrastukseen tai aitoon mieltymykseen.

Vesille hoi!

Mielenkiintoisia harrastukseen liittyviä sisutuksia ovat vaikkapa purjehtijan merihenkisesti sisustettu koti, josta vielä avautuu näkymä aavalle ulapalle tai kirjallisuuden harrastajan koti, jossa kirjahyllyt peittävät seiniä ja muutaman lempikirjailijan kipsinen rintakuva katselee pylväittensä päistä kohti miellyttäviä lukunurkkauksia. Vaikkapa akvaarioharrastus on sellainen, että se helposti vaikuttaa koko kodin ilmapiiriin.

Tee-se-itse-tyyppi on ylpeä teoksistaan

Käsityöihmisellä kodin sisustusta saattaa leimata jollakin tietyllä tekniikalla tehdyt tekstiilit, joita sitten on pöydillä, seinillä ja sohvilla, kun taas keraamikon kodin täyttävät erilaiset keramiikasta valmistetut käyttö-, koriste- ja taide-esineet. Jokainen voi pohtia, mikä oman elämänpiirin asia on niin merkityksellinen, että sen haluaa näkyvän omassa kodissaan ja antaa siihen liittyvien esineiden vallata tilaa muilta esineiltä.

Ulkomaan aarteet esille

Myös jokin maa saattaa toimia niin voimakkaana inspiraation lähteenä, että asuntoon sisään astuessaan voi kokea astuneensa vaikkapa Japanin tai Meksikon kamaralle. Tällainen sisustus syntyy helposti ja luontevasti silloin, kun henkilöllä on tiivis suhde johonkin maahan tai kun palataan Suomeen pitkän ulkomailla viipymisen jälkeen ja koti täällä sisustetaan pitkälti kaukomailla hankituin esinein.

Räisky ja korosta

Sisustukseen vaikuttavat mieltymykset voivat olla myös esimerkiksi väreihin tai materiaaleihin liittyviä. Joku voi sisustaa kotinsa trendikkäästi pelkästään valkoisella, uhmakkaasti mustalla tai lempeästi ruskealla. Jollakin saattaa korostua kivi materiaalina niin, että lepotuolikin on graniittia.

Voi niitä hyviä aikoja

Vintage-henkisessä sisutuksessa vaikutelmat haetaan menneiltä vuosikymmeniltä, mutta ei kuitenkaan antiikkihuonekaluista, vaan modernista designista. Vintage-henkinen sisustus saatetaan viedä niinkin pitkälle, että jokainen esine kodissa on tarkasti oikealta aikakaudelta, jolloin sisustaja usein on myös keräilijä. Tällaiset kodit ovat sekä mielenkiintoisia että viehättäviä, mutta aivan vaivatonta sellaisen luominen ei ole.

Viimeisen päälle vaikka 50-luvun tyyliä noudattava joutuu myös maksamaan sisustuksestaan melkoisia summia, ellei ole aivan tavattoman onnekas elementtejä haaliessaan. Joskus vintage-koti saattaa muistuttaa enemmän museota kuin kotia ja sellaisen kodin siivoamisessakin on jo melkoinen työ. Kannattaa siis harkita, miten paljon aikaa, vaivaa ja rahaa on halukas kuluttamaan kodin sisustamiseen ja pohtia, olisiko melkein sama vaikutelma saavutettavissa hiukan kevyemmin menetelmin.