Vintage-sisustus

Vintage-tyyli on laajentunut voimakkaasti pukeutumisesta sisustamiseen. Sitä näkee tällä hetkellä sekä kodeissa että julkisissa tiloissa; esimerkiksi ravintoloissa, jotka pyrkivät sisustuksellaan seuraamaan aikaansa.

Kirppareita koluamaan siitä!

Tyylinä vintage on sekä ekologista, taloudellista että ainutlaatuista sisustusta, sillä sisustaminen vanhoilla tavaroilla säästää luonnonvaroja ja mahdollistaa yksilöllisen ja laadukkaan sisustuksen luomisen ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Toki nyt, kun vintage on tyylinä hyvin trendikäs, on syntynyt myös paljon liikkeitä, joista voi ostaa viime vuosikymmenten esineitä ja huonekaluja, mutta vintage-tyylisen kodin luominen on mahdollista myös ilman kalliissa liikkeissä käymistä. Kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja sukulaisten ja tuttavien vinteiltä voi vielä löytää paljon aarteita oman kodin persoonallisen ja vintage-henkiseen sisustamiseen. Jos sitten joukkoon ostaa jonkin laadukkaan design-esineen jostakin alan erikoisliikkeestä, se ei vielä nosta koko sisustuksen hintaa pilviin.

Vintagea joka lähtöön

Suomessa vintage-tyyliin liittyy nimenomaan suomalainen ja myös pohjoismainen huonekalusuunnittelu ja design, Marimekon ja Finlaysonin vanhat kankaat sekä viime vuosikymmenten valaisimet.

Jotkut vintage-sisustajat tavoittelevat mummolan tyyliä, jossa tumma puu yhdistyy plyysimattoihin ja kanavatekniikalla ommeltuihin tauluihin; toiset tavoittelevat tyylikästä ja avaraa 60-luvun kaupunkilaiskodin ilmapiiriä; kolmannet 70-luvun värikästä ja reipasta henkeä, jossa muovilla oli oma merkittävä paikkansa sisustuksessa. Suurista tyylillisistä eroista huolimatta kaikkea vintage-sisustamista tuntuu yhdistävän usko siihen, että aikaisemmin huonekalut tehtiin kestämään käyttöä ja miellyttämään silmää aivan eri tavalla kuin nykyisin.

Aloittaa voit vaikka heti

Vintage-henkisen sisustuksen saa jo pienillä muutoksilla. Ei ole tarpeen uusia kaikkea, vaan jo esimerkiksi valitsemalla verhot joltakin itseä miellyttävältä vuosikymmeneltä, maalaamalla yhden seinän jollakin tuosta verhosta napatulla vähän rohkeammalla sävyllä ja hankkimalla muutaman tuon vuosikymmenen esineen vaikkapa kirpputorilta, saa huoneeseen luotua miellyttävän vintage-henkisen ilmapiirin. Alkuun pääset vaikka selaamalla vanhaa sisustuslehteä tai -kirjaa, joita saat käsiisi antikvariaateista tai kirpputoreilta.