Suunnittele mattosi

Monet sisustuksesta kiinnostuneet tuntevat ilmiön: päähän on pälkähtänyt ajatus juuri tietynlaisesta sisustustekstiilistä, mutta sellaista ei löydy mistään. Tyynynpäällisiä ja torkkupeittoja oletkin ehkä jo tehnyt itse, mutta oletko harkinnut mattojen kutomista?

Kangaspuilla on kudottu mattoja jo sukupolvien ajan. Käsitöiden ja niin myös kangaspuilla kutomisen harrastajamäärät ovat kasvussa. Harrastuksena kutomisen aloituskynnys on jonkin verran korkeampi kuin esimerkiksi neulomisella, jonka aloittamiseen riittävät vanhat sukkapuikot ja lankakerä. Muistatko vielä tunteen, kun sait valmiiksi ensimmäisen sukkaparisi? Mieti, miltä tuntuu, kun saat valmiiksi ensimmäisen itse kutomasi maton!

Oikein innostuessasi voit ehkä joskus hankkia omatkin kangaspuut, mutta ensin kannattaa kutoa ensimmäiset matot jonkun toisen puilla.Kudonta-asemia löytyy eri puolilta Suomea. Monet kansalaisopistot ja muut yleishyödylliset kouluttajat tarjoavat myös kudontakursseja, jolloin uuden taidon opettelu ei jää pelkästään nettivideoiden ja Instagramin varaan. Esimerkiksi Keravan Opiston kudonta-asemalla pääsee osallistumaan kudonnan opetukseen muutaman euron päivämaksulla.

Jos olet niin onnekas, että pääset käyttämään omia tai läheisesi kangaspuita, voit aloittaa harrastuksen helposti. Suunnittele mattosi, osta mitä tarvitset ja ala kutoa.

Hyvänä ohjenuorana voi pitää, että kannattaa aloittaa harrastus pienemmästä projektista, kuten esimerkiksi kapeasta käytävämatosta. Vaikka ehkä haaveiletkin näyttävästä, suuresta olohuoneen lattian peittävästä matosta, se kannattaa kutoa vasta, kun perustekniikka on hallussa. Ensimmäistä pientä mattoasi kutoessa ehdit saada monta kivaa lisäideaa suureen unelmamattoosi!