Yrjö Kukkapuro

Yrjö Kukkapuro on yksi suomen kansainvälisesti tunnetuimmista muotoilijoista, jonka kenties tunnetuin luomus on Karuselli- nojatuoli. Nojatuoli julkistettiin vuonna 1965, mutta jo 50-luvulla Yrjö Kukkapuro tutki lujitemuovin mahdollisuuksia muotoilussa ja käytti omaa vartaloaan muottina tehdäkseen nojatuolista mahdollisimman ergonomisen. Lujitemuovin lisäksi nojatuolissa on metallinen jalka ja se on päällystetty sisustusnahalla. Nojatuoli on edelleen valmistuksessa ja se onkin tunnettu huonekaluklassikko. Karuselli- nojatuoli on esillä New Yorkin Modernin taiteen museossa (Moma) sekä Lontoon Victoria ja Albert Museon kokoelmissa.

Palkinnot

Kukkapuro on saanut uransa aikana myös useita tunnustuksia kuten Lunning palkinnon vuonna 1966. Palkinto jaettiin merkittäville pohjoismaisille muotoilijoille. Muita suomalaisia Lunning-palkinnon saajia ovat olleet muun muassa Tapio Wirkkala, Kaj Franck, Timo Sarpaneva, sekä Oiva Toikka. Tämän palkinnon lisäksi Yrjö Kukkapuro on ansainnut Valtion taideteollisuus-palkinnon vuonna 1970, Pro Finlandia-palkinnon vuonna 1983, sekä Kaj Franck muotoilija-palkinnon vuonna 1995.

Suunnittelijana Avartessa

Yrjö Kukkapuro toimi Avarten pääsuunnittelijana. Avarte oli suomalainen Design-huonekalujen valmistukseen erikoistunut yritys. Se syntyi, kun Kukkapuron tuotteita alun perin valmistanut Haimi nimisen yrityksen omistanut perhe möi yrityksen sen henkilökunnalle 1980-luvun alkupuolella. Muita Avartessa toimineita suunnittelijoita ovat muun muassa Samuli Naamanka, Simo Heikkilä, sekä Mikko Paakkanen. Vuonna 2013 Avarte hakeutui konkunrssiin ja Yrjö Kukkapuro irtisanoi freelancer sopimuksensa yrityksen kanssa. Yrjö Kukkapuro jatkaa suunnittelutyötään tänäkin päivänä ja hänen uransa suunnittelijana on kestänyt jo yli 50 vuotta.